Instytut Piramowicza, Klub Muzyki i Literatury we Wrocławiu zapraszają na warsztaty edukacyjne „Ormianie na Śląsku” – Wino z Armenii wczoraj i dziśProwadzenie dr Paulina Komar Projekt dofinansowano z dotacji Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji
Choć obecnie Armenia często bywa pomijana na winnej mapie Europy, to właśnie na jej terytorium odkryto najstarszą wytwórnię wina, liczącą ponad 6000 lat. Przez wieki wina armeńskie fermentowały w zagłębionych w ziemi ceramicznych naczyniach, zwanych „karases”, dzięki czemu osiągały bardzo specyficzne walory smakowe, znacznie różniące je od większości win dostępnych obecnie na rynku. Podobnej technologii używano w starożytności w całym basenie Morza Śródziemnego, jednak przetrwała ona do dziś tylko na Zakaukaziu i w niektórych rejonach Półwyspu Iberyjskiego. Ile z tej tradycji przetrwało do dziś na terenie Armenii?
Wywiad z Hraczją Bojadżjanem - Konsulem Honorowym Republiki Armenii w Polsce.
|
Spotkanie odwołane z przyczyn niezależnych od organizatora.